Oorzaak koude vloer: de oplossing

Heeft u last van een koude vloer in uw woning? Dat kan erg vervelend zijn en een behaaglijk gevoel opleveren. Het isoleren van uw kruipruimte zal uw vloer opwarmen en u veel geld besparen.

Om toch een gerichte oplossing te komen moeten we uitzoeken waar de kou vandaan komt. Als vloerisolatie specialist heeft Drocom de feiten voor u op een rijtje gezet. 

Wat is de oorzaak van de koude vloer in uw woonkamer?

Huizen worden nog steeds op een koud gat in de grond gebouwd. Het betreft dezelfde grond als buiten de woning. De grond onder uw huis is daarom nog steeds de grootste oorzaak van vocht en kou. Stijgend waterdamp vanuit de bodem is hierbij de boosdoener.

Dit zorgt voor een veel te hoge luchtvochtigheid in uw woning. Met schimmel, slijtage en vocht als gevolg. Bij een slecht geïsoleerde vloer kan de luchtvochtigheid tot wel 80% oplopen. De meest ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en 60%.

Met name in regenachtige periodes kan de luchtvochtigheid in huis fors stijgen. Aangezien de kruipruimte verdiept kan dit water opvangen bij hevige regenval.

Koude lucht hangt aan de grond

Het is logisch dat een vochtige kruipruimte de luchtvochtigheid beïnvloedt. Hoe zit het met de kou? Dat heeft een natuurkundige oorzaak.

Van nature hangt kou namelijk altijd aan de grond. Dit komt omdat warme lucht uitzet en begint te stijgen, koude lucht zakt juist naar beneden. 

Wanneer een kruipruimte slecht is geïsoleerd, veroorzaakt dit een toevoer van koude lucht en dus afkoeling van uw vloer. Immers; warme lucht stijgt op en maakt dan plaats voor koudere lucht. 

Warme lucht in uw kamer stijgt op en geeft uw vochtige kruipruimte de kans om uw vloer af te koelen.

Koude lucht trekt vocht aan

Nog een laatste stukje natuurkunde: koude lucht trekt vocht aan. Koude lucht vanuit de bodem zal dus ook vochtig zijn. Uw kruipruimte heeft een enorme aantrekkingskracht voor vocht omdat dit de koudste plek van uw woning is.

Dit vocht zal gaan condenseren en uw hele woning kouder maken. Dit begint met de afkoeling van uw vloer.

U bent nu bekend met de oorzaak van uw koude vloer. Nu weet u wat de beste oplossing is: de vocht uit uw kruipruimte halen met vloer-en bodemisolatie.

Koude vloer Isoleren met Drocom vloerisolatie

Met DroCom kruipruimte- en bodemisolatie bent u er zeker van dat uw vloer goed is geïsoleerd. De werking van DroCom kruipruimte- en bodemisolatie is gebaseerd op natuurkundige principes. 

Door uw koude vloer te isoleren met een laag DroCom kruipruimte- en bodemisolatie, wordt de koude bodem geïsoleerd van de warme lucht erboven. De bodem blijft daardoor koud. De ruimte die overblijft in de kruipruimte wordt kleiner en warmer omdat de vloer erboven warmte afgeeft.

Iedere 4 graden temperatuurverschil tussen de bodem en de resterende kruipruimte zorgt voor een daling van de luchtvochtigheid met 20 %.

Drocom vloerisolatie in vergelijking met andere methoden

Wij begrijpen dat u de keuze heeft uit meerdere isolatie methoden. U kunt bijvoorbeeld voor Tonzon isolatie kiezen. Glaswol of steenwol zijn ook bekende vloerisolatie methoden.

Reguliere vloerisolatie is isolatie die aan de onderkant van de begane grond vloer is aangebracht. Drocom wordt op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Hierdoor isoleert uw meteen uw gehele kruipruimte.

Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen. Drocom kruipruimte- en bodemisolatie hebben enkele unieke eigenschappen die het uitermate geschikt maken voor vele uiteenlopende toepassingen. 

Deze eigenschappen zijn:

  • Drocom isoleert zowel uw vloer als de bodem in uw kruipruimte
  • Drocom is waterbestendig en blijft presteren onder extreme omstandigheden
  • Drocom zorgt ervoor dat leidingwerk en dergelijke toepassingen bereikbaar blijven
  • Drocom werkt geluidsisolerend
  • Drocom is eenvoudig aan te brengen, ook bij een kleine kruipruimte

Hoe werkt Drocom vloerisolatie?

Onze vloerisolatie methode is vergelijkbaar met de werking van een vaatwasser. In een vaatwasser worden de kopjes droog zonder ventilatie. Dat komt omdat de natte kopjes warm zijn en de bodem van de vaatwasser koud. Het vocht van de kopjes migreert daardoor naar de bodem waar het condenseert. 

Hoe groter het temperatuurverschil tussen kopjes en bodem, des te sneller de kopjes droog zijn.

Dat geldt ook voor een kruipruimte, de bodem is altijd koel. Naarmate de isolatielaag tussen een koude bodem en de warme vloer dikker wordt, hoe groter het temperatuurverschil en hoe droger de kruipruimte. De Drowa chips laten de vochtige lucht door, alwaar het op de bodem condenseert en blijft.

Snel en eenvoudig

Als de kruipruimte goed toegankelijk is, kunt u uw koude vloer eenvoudig en snel zelf isoleren met Drocom kruipruimte- en bodemisolatie. U kunt dit eventueel ook door uw leverancier laten doen. Wij beschikken over een handige blaasunit. Normaliter hebben we binnen een halve dag de laag Drocom kruipruimte- en bodemisolatie onder uw koude vloer.