Wat is de beste manier om je vloer te isoleren?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst te benoemen welke manier er zijn. Waarbij het belangrijk is om onderscheidt te maken tussen vloer en bodemisolatie.

Manieren van vloerisolatie

De meest gebruikte methodes voor vloerisolatie (aanbrengen onder de vloer) is PUR (foam) (polyurethaan) en Tonzon (isolatie middels een folie onder de vloer).

Manieren van bodemisolatie

Bodemisolatie, waarbij een isolerende laag op de bodem van de kruipruimte wordt gelegd, gebeurd doorgaans middels schelpen, parels en chips.

Wat werkt het beste (vloer- of bodemisolatie)?

De beste resultaten, grootste besparingen, worden behaald met bodemisolatie. Dit zorgt namelijk niet alleen voor een warme vloer maar ook voor een lagere luchtvochtigheid (drogere bodem). Hierdoor is warmt de woning sneller op, dus lagere stookkosten.

Welke vorm van bodemisolatie werkt het beste?

De meest voorkomende vormen van bodemisolatie zijn EPS korrels (parels), Schelpen en Isolatiechips. Onderstaand de voor en nadelen

EPS korrels

Het voordeel EPS korrels is de hoge isolatiewaarde en is een relatief dunne laag voldoende om de bodem te isoleren. Desalniettemin is er evengoed veel benodigd om ook de fundering goed geïsoleerd te krijgen. Dit zorgt voor hogere kosten dan bij schelpen of isolatiechips.

Schelpen

Schelpen hebben zijn relatief goedkoop (goedkoper dan EPS korrels, ongeveer dezelfde prijs als isolatiechips). Schelpen hebben echter een lagere isolatiewaarde, waardoor de energiebesparing minder is.

Isolatiechips (onze keuze)

Na langdurig testen van verschillende vormen van bodemisolatie, zijn wij ons gaan specialiseren in isolatiechips. Voornaamste redenen; hoge isolatiewaarde en lage kosten.