BTW maatregel isolatie aangepast per 1-1-2014

De BTW voor isolatiewerkzaamheden wordt per 1-1-2014 als volgt gewijzigd:

  • Voor de arbeid geldt 6% BTW
  • Voor de materialen 21% BTW

Tot die datum gold voor de materialen bij uitzondering ook 6% BTW indien de materiaalpost minder dan 50% van het totaalbedrag*) betrof.
*) Voor de exacte uitwerking hiervan waren rekenvoorbeelden opgenomen op de website van de belastingdienst.

Op 15 oktober is in de Eerste Kamer de Fiscale verzamelwet 2014 aangenomen waarin de genoemde uitzondering per 1-1-2014 is komen te vervallen. Het gaat om een moeilijk leesbaar wetsvoorstel waarin bijvoorbeeld het woord “isolatie” niet voorkomt. Door miscommunicatie van de belastingdienst is deze wijziging niet aangekondigd op haar website en ook niet gecommuniceerd met de branche. Het is dan ook niet vreemd dat isolatiebedrijven bij het maken van offertes en opdrachtbevestigingen voor werken in 2014 uit zijn gegaan van de bestaande regeling. Al deze offertes en opdrachtbevestigingen dienen in 2014 echter met de nieuwe BTW te worden uitgevoerd.