Voorkomt bodem-isolatie condensvorming in de kruipruimte?

Ja, na het aanbrengen van de DroCom-chips droogt de kruipruimte in rap tempo op. Door de dikke laag chips wordt er temperatuurverschil gemaakt tussen de koude bodem en de warmere bovenlucht. Vocht zoekt het koudste punt op en condenseert door de chips op de koude bodem. Het principe laat zich vergelijken met het rijden in de winter in de auto. Uw vochtige warme adem condenseert op de koude ramen en de ramen beslaan. Wanneer de airco aan gaat, condenseert het vocht in de airco, want die is nog kouder.

Waarom trekt het vocht uit de kruipruimte mijn woning in?

In een on-geïsoleerde kruipruimte is de buitenmuur (meestal een on-geïsoleerde fundering) het koudste punt. Het vocht in de kruipruimte trekt daar naartoe en zo krijgt u last van optrekkend vocht. Na de isolatie is de bodem het koudste punt en is dit probleem voorbij. Het mee-isoleren van de koude buitenmuur is dus belangrijk.

Wat zijn de nadelen van een vochtige kruipruimte?

  • Optrekkend vocht in de woning, veroorzaker van schimmel op de muren en condensvorming op de ramen  
  • Minder comfortabelere woning, een klam en kil leefklimaat
  • Hoog energieverbruik
  • Veroorzaker van een muffe lucht of zelfs stank in de woning
  • Ongedierte zoals pissebedden, zilvervisjes of slakken
  • Oorzaak van houtrot en/of zwamvorming, maar ook roestvorming
  • Een koude vloer en/of een koude trek over de vloer

Hoe helpt bodem-isolatie hierbij?

Met bodem-isolatie wordt het condensatie-punt verlegd naar de bodem van de kruipruimte, het vocht trekt niet meer omhoog de woning in. De kruipruimte en de woning drogen op, dit is comfortabeler en bespaart op de energierekening. Door de warme en droge lucht boven de chips gaat de vloertemperatuur in de woning een aantal graden omhoog en zal iets beneden de kamertemperatuur worden.